26 октомври, 2008

У–СИН ПРИНЦИПА НА ПЕТТЕ СТИХИИ

 
 
Принципът на петте стихии (или елементи) е един от централните принципи във фън шуй, които позволяват всеки предмет да се отнесе към един от петте елемента. Специалистите по древнокитайски език казват, че йероглифът, който сега се превежда като „стихия“ или „елемент“, е правилно да се превежда като „движение“. Съгласно теорията на фън шуй съществуват пет енергии ци, формиращи всичко живо и неживо в природата във вид на пет стихии – дърво, земя, огън, вода и метал. Това не са физически субстанции, а именно енергии, представляващи различни атрибути от нашия живот. Всяка стихия съответства на определен сезон от годината, емоция, настроение, форма, цвят, част от тялото и т.н. Например на стихията на дървото съответстват пролетта, зеленият цвят, изтокът, черният дроб. На огъня – лятото, югът, червеният цвят, сърцето и т.н.
Съществува предположение, че понятието пет стихии е възникнало в далечните времена, когато древните астрономи в Китай открили пет планети, видими с невъоръжено око. На всяка планета съответствала една стихия.
Юпитер - Дърво
Марс - Огън
Сатурн - Земя
Венера - Метал
Меркурий - Вода
В непрекъснат цикъл на взаимодействие, петте стихии постоянно се създават и разрушават една друга. На схемите са показани циклите на пораждане и на разрушаване на стихиите. Въпреки че елементите следват един след друг и в тяхната последователност няма нито начало, нито край, все пак за първи обикновено се счита дървото, тъй като е символ на пролетта и началото на годината. В съзидателния кръг дървото поражда огъня, огънят оставя пепел и поражда земята, земята съхранява в своите недра метала, разтопеният метал тече като вода, а водата дава живот на дървото.


В цикъла на разрушаване дървото със своите корени разрушава земята, земята всмуква водата, водата гаси огъня, огънят разтопява метала, металът реже дървото.



Стихиите могат да бъдат свързани не само по начините, показани на схемите.
В традиционните текстове се дават следните правила. Металът се ражда, защото получава сила от земята. В същото време, ако земята е твърде много, то тя засипва метала. Земята се ражда, получавайки сила от огъня, но ако огънят е твърде много, то земята изсъхва. Огънят се ражда, получавайки сила от дървото, но ако дървото е твърде много, то огънят гори прекалено силно. Дървото се ражда, получавайки сила от водата, но ако водата е прекалено много, то дървото се удавя. Водата се ражда, получавайки сила от метала, но ако металът е прекалено много, то водата става мръсна.
Всяка от стихиите е свързана със сезоните.

дърво
огън
земя
метал
вода
пролет
разцвет
раждане
смърт
болест
отдих
лято
отдих
разцвет
раждане
смърт
болест
есен
смърт
болест
отдих
разцвет
раждане
зима
раждане
смърт
болест
отдих
разцвет



автор: Лев Игельник
превод: Shoshiсхеми: Ria


Няма коментари:

Сътрудници

На този имейл адрес може да се свържете с консултант:

sashkavel@abv.bg