17 декември, 2014

ЕКСПЕРТИ ЛИ СА ЕКСПЕРТИТЕ


Китайската метафизика като цяло и в частност фън шуй са нещо, което истински ме вълнува, а изучаването и прилагането им, ми доставя огромно удоволствие. За съжаление в България все още много малко се знае за истинската същност на тези науки. От години отговарям на въпроси в бг-мама, защото ми се иска хората да спрат да виждат във фън шуй някакви талисмани, които могат да подредят в дома си и по този начин да си оправят живота. Следя и други форуми, сайтове и публикации в българското интернет пространство, за да се информирам за нивото и развитието на фън шуй, както и да намирам теми за статиите, които публикувам в блога по въпроси, за които смятам, че няма достатъчно информация или е представена неправилно.

От известно време наблюдавам, че Цветозар Мръвков публикува статии, в които копира неща, написани от мен. И докато в началото това бяха отделни изречения, в последната си статия, най-безцеремонно е копирал цели пасажи, като в края се е подписал със собственото си име, все едно това е изцяло авторски материал. Разбира се до известна степен съм поласкана от факта, че такъв „експерт“ в областта ме цитира, но не мога да подмина с безразличие, когато се изопачава смисъла, на написаното от мен. В последната му статия за годината на дървената коза, откривам следното:


Преписал е дословно. После е решил да прояви творчество и е променил последното изречение, което обаче променя смисъла на всичко. Предполагам, че хората, които четат това са достатъчно разумни и няма да наводнят домовете си, за да имат повече вода за активации. Що се отнася до традиционните активатори с вода, най-често стайните фонтани, те се използват всяка година, независимо от това какви елементи има в годината. Критериите по които се определя може или не може да се правят активации с вода, зависят от конкретното жилище, а не от конкретна година. Също така много зависи от самата активация, дали е двучасова, каквато е „зеления дракон си преобръща лапата“, или постоянна, като „пет духа носещи скъпоценности“.

В случая, с изречението „На дървото ще му бъде нужна много вода“, нямам предвид нито активации с вода, нито каквото и да било свързано с дома. Елементите от небесния ствол и земната клонка на годината дават представа за общите тенденции в политиката и икономиката, както и индивидуално за всеки човек, в зависимост от хороскопа му. Не се ръководим от тях нито в избора на цветове, нито на материали, нито на форми.

Господин Мръвков, когато ме копирате, моля Ви правете го дословно, защото интерпретациите не винаги са сполучливи.

Към този цитат:

нямам забележки, преписали сте вярно.
 
Сашка Величкова

Няма коментари:

Сътрудници

На този имейл адрес може да се свържете с консултант:

sashkavel@abv.bg