28 октомври, 2015

ОТНОВО ЗА КЛАСИЧЕСКИЯ ФЪН ШУЙ


Може би ще ви стана досадна, но ще продължавам да обяснявам какво точно представлява фън шуй, докато има хора, които изопачавайки и опростявайки теорията, заблуждават тези, които искат да научат истината. Продължава тенденцията да се бърка фън шуй с традициите и суеверията, било те български или китайски.

Някои псевдо специалисти, не познаващи в дълбочина фън шуй, използват повърхностни методи, като наблягат на цветовото оформление и работата с различни материали, което е нещо съвсем, съвсем незначително.

По този въпрос, известния фън шуй специалист Джой Яп, казва: „Фън шуй е сериозна система, изучаваща енергиите и работата с тях. Тези енергии са неодушевени, те не умеят да четат и да се приспособяват към нашето настроение или вяра в предметите. А появилите се „многочислени“ майстори по фън шуй се държат, като ниско разрядни  фокусници, които искат да ви убедят, че няколко рисунки или фигурки са способни да дресират енергийните потоци.“

Ако сте прочели статията ми, "Ролята на цветовете във фън шуй", ще разберете, че в книгите ролята на цветовете е силно преувеличена (с изключение на червеното и черното). Всички знаят теорията за 5-те елемента, но не разбирайки добре същността ѝ, я прилагат неправилно, използвайки елементите като цвят и материал, а не като качества.

Да вземем за пример елемента вода: цвят - син и черен, форма – вълниста, материал – стъкло. Ако ви е нужна вода, използването на цвят, форма и материал, няма да ви донесе нужния ефект. Трябва ви физическа вода - аквариум, фонтан, басейн. Освен това, качеството на водата е подвижност, т.е. може да се използват и подвижни предмети.

При фън шуй анализа на първо място е разположението на дома в околното пространство. Съответства ли вътрешната планировка на жилището на външните форми. На второ място е разположението на входната врата, леглата и печката. И не на последно място е човека. Немислимо е да се прави фън шуй без да има конкретен човек.

Да вземем за пример земеделието, засаждането на различни култури. Наблюдавайки климатичните особености, хората са разбрали, че не могат да извършват селскостопанска дейност през зимата, заради студа и снежната покривка. Най-ранната сеитба може да започне през пролетта, при това не на всички видове култури, а само на по-студоустойчивите. По-топлолюбивите се засаждат, когато почвата се затопли и отмине опасността от слани. През лятото се засяват култури с по-къс вегетационен период. Така, че независимо от желанията ни, трябва да се съобразим с природните условия. Не е достатъчно да имаме семена и желание да ги посадим. Ако не се съобразим с климатичните условия на мястото, където живеем, няма да получим желания урожай. Ако засадим домати през есента, колкото и добре да се грижим за тях, няма да имаме реколта.

Същото е и при фън шуй. Трябва да се съобразим с енергиите в дома си. Ако искаме да получим определени енергии, примерно на входната врата или леглото, просто трябва да ги преместим на нужното място. Никакви цветове, материали или фигурки няма да я променят. Трябва добре да разбираме природата на дадена енергия, за да можем да я управляваме или просто да се пригодим към нея.
 
Сашка Величкова

Сътрудници

На този имейл адрес може да се свържете с консултант:

sashkavel@abv.bg