21 април, 2013

КАКВА Е ИСТИНАТА ЗА МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО НА КУХНЯТА


 
„Според Фън Шуй кухнята трябва да бъде задължително светла, за предпочитане - с много естествена светлина, за да привлича максимално количество положителна енергия.“

Аз също съм срещала подобни твърдения в интернет, но съм ги подминавала с усмивка. Виждам обаче, че хората ги четат и вярват, че наистина е така.
Нека поразсъждаваме от къде идват корените на това твърдение. Повече естествена светлина в една стая може да има, ако е на изток, югоизток, юг и югозапад. И това действително са добри местоположения за кухня според фън шуй. Неблагоприятни са направленията запад, север и северозапад. Обяснението обаче, е съвсем различно от това, че влиза малко естествена светлина.
Да вземем запад – триграма Дуй, елемент метал, кожа, зъби, гърло, най-малката дъщеря, момиче от 0 до 15 години. Всичко това е част от елементите на триграма Дуй. В цикъла на разрушение огъня разрушава метала. Кухнята носи енергията на огъня, следователно при кухня на запад се разрушава метала. Възможни са проблеми със зъбите, ангини, алергии. Най-уязвими са малки момичета. По същия начин можем да разсъждаваме за север и северозапад. На северозапад отново имаме война между метала и огъня, а на север – воюват огъня и водата. Североизточното изложение е по-мрачно от северозападното, но от гледна точка на фън шуй североизтока е подходящо място за кухня.
Така че да се твърди, че според фън шуй е добре в кухнята да има повече естествена светлина, е подвеждащо и твърде повърхностно. Аз разбирам, че повечето от хората искат да четат нещо простичко, лесно разбираемо и лесно приложимо, но фън шуй не е проста наука. Не бива да се подвеждат така хората, които наистина проявяват интерес и искат да научат същността на нещата. Няма да се учудя, ако прочета някъде, че според фън шуй е по-добре кухненските шкафове да са от МДФ, отколкото от ПДЧ. Това безспорно е така, но причината няма нищо общо с фън шуй.
 
Сашка Величкова

Сътрудници

На този имейл адрес може да се свържете с консултант:

sashkavel@abv.bg