27 юли, 2017

ЗА ПЪТУВАНИЯТА В ГОДИШНА 5-ЦА


От няколко години почиваме със семейството ми на едно и също място в Гърция. Тази година на юг попада жълтата 5-ца и не е желателно да се пътува в това направление. Обикновено се съобразявам с годишните енергии, но това местенце толкова ни харесва, така добре си почиваме там, че никак не ни се искаше да рискуваме почивката си, като отидем някъде, където не знаем какво да очакваме. Прецених, че тъй като не попадаме в групата на риска, ако тръгнем в благоприятен час, не би трябвало да имаме проблеми. Всичко беше чудесно както винаги, с изключение на бурята. Никога до сега не бяхме виждали такъв ураган. За щастие се разминахме само с един провален ден, който прекарахме затворени в апартамента. По телевизията видях, че други хора не са имали нашия късмет. Когато се върнахме мислех да напиша статия по въпроса, но видях, че моята учителка ме е изпреварила. Нямам какво да добавя, за това превеждам написаното от нея.

"От време на време във фън шуй средите възникват бурни дискусии във връзка с една или друга теория. Някой по невнимание изважда фраза от контекста, променя понятия, опитвайки се да създаде изключения от правилата, а после това се подхваща от други хора, предава се от уста на уста, като алтернативна теория, преписвайки я на някой от признатите специалисти. И така постепенно, в съзнанието на начинаещите се получава объркване в базовите понятия.
Възникна такава дискусия и по повод пътуванията в направление на годишната 5-ца.
За първи път чух, че е неблагоприятно да се пътува в направление на годишната 5-ца, преди 10 години на курса по Ци Мен Дун Дзя на Гуай Хай Хем. Той беше първият, който донесе тези знания в Москва и всички руско говорящи специалисти в тази област, появили се в последствие са били на неговите семинари.
Веднага след обучението ми при майстор Хем, аз отново чух за рисковете свързани пътувания в посока на 5-цата от друг майстор – Мими Мирхаус, близка ученичка на грандмайстора Яп Чен Хай. По настоящем тя живее в Англия, но се е родила в Хонконк и знае както съвременен, така и древен китайски, което ѝ дава възможност да превежда класически текстове по фън шуй на английски. За мен тя е експерт в тази област и за това считам мнението ѝ за достатъчно авторитетно.
Независимо от това колко голям специалист е даден човек, аз винаги проверявам казаното от него, преди да го приема за истина.
Примерите с негативни събития при такива пътешествия са предостатъчно. Примерно, травми, заболявания, хранителни отравяния, ПТП, загуба на багаж, на пари и документи, проблеми в бизнеса, разпадане на договори, скандали с близки хора, попадане в зони с бойни дествия, в периоди на митинги, протести, демонстрации, както и природни катаклизми. Иначе казано, има вероятност, при пътувания в направление на 5-цата, да ви се наложи да решавате някакви проблеми. Не е задължително да е нещо фатално или носещо физическа опасност, просто някакви не планирани действия, финансови разходи и загуба на време.
В интерес на истината трябва да отбележа, че не всички, които пътуват в направление на 5-цата се сблъскват с някакви проблеми. Освен това бедствия може да има в други направления, които не са свързани с 5-цата. За това е коректно да се каже, че има вероятност да се случи нещо неприятно, но не е задължително. Т.е. вероятността от потенциални проблеми в едно направление е много по-голяма отколкото в останалите направления. Това казва събраната от мен статистика.
На кого се случват неприятностите? На тези, които имат указания за това в хороскопа си. На тези, които имат годишна 5-ца в тила или на входната врата на дома си.
Все пак знаем, че метафизиката е везна. Дори и да имаме несъвършена ситуация, ако имаме превес на положителната страна на везните, нищо лошо няма да се случи. Ако обаче натежи негативната страна, а хората утежняват ситуацията, пътувайки в опасно направление, няма да се наложи да чакат дълго неприятностите.
Между другото, на поредния семинар по Ци Мен Дун Дзя на Едуард Хес, някой зададе въпрос за забраната да се пътува в годишна 5-ца. Той отговори, че няма забрана, може да се пътува и добави, че просто трябва да знаете, че ще се сблъскате с предизвикателства, които ще се наложи да решавате, и че работата на специалистите по фън шуй се състои именно в това, да решават проблеми.  Подозирам, че точно тези думи на Хес са извадени от контекста и в последствие се е получило, като в детската игра „развален телефон“. След няколко преразказвания смисълът на началната фраза се е променил.
Що се отнася до примерите за негативните последствия от пътуване в направление на годишната 5-ца, те са предостатъчни. Най-прясното е земетресението в Турция, което се случи преди няколко дни. Слава Богу физически пострадалите хора не са много. Просто задържаха полетите за няколко дни, хората се изплашиха, бяха подложени на стрес и с това всичко приключи.
Вероятно ще кажете – не е пострадала цяла Турция, на много места хората продължават почивката си без никакви проблеми и ще бъдете прави. Връщам се към това, което казах по-рано, за вероятността.
Когато хората четат книги за фън шуй се плашат от изобилстващите Ша. Когато обаче започнат да посещават специализирани курсове разбират, че Ша се задействат в определени моменти от време, при това въздействат не на всички, а на хора родени в определена година. Ако в този опасен период от време, въпросните хора не живеят в даденото жилище, могат дори да избегнат лошото въздействие. Но за всичко това не се пише в популярните книги, защото там се набляга на по-лесно усвояемата информация, която не изисква задълбочени знания и детайлен анализ.
Същото се отнася и за 5-цата. В статиите за масова информация нещата са обобщени. Казва се, че вероятността да имате проблеми, ако пътувате в това направление е висока. За да се каже с точност кой и кога би могъл да има проблем, е нужен по-задълбочен анализ.

Аз мисля, че най-важното значение на китайската метафизика е да предупреждава за евентуални опасности и за това всяка година пиша прогноза за пътуванията. И ще продължавам да го правя. Хората четат моите статии и се замислят. Много от тях не пътуват в опасните направления и не подлагат себе си и децата си на риск. Тези, които решават да пътуват, но са предупредени за рисковете, са с повишено внимание, което до известна степен повишава нивото на безопасност."
 
автор: Ина Волкова
превод: Сашка Величкова

Сътрудници

На този имейл адрес може да се свържете с консултант:

sashkavel@abv.bg