20 октомври, 2018

10 ТИПА ЛИЧНОСТИ В БАЦЗЪЙ


EЛЕМЕНТ НА ЛИЧНОСТТА ДЪРВО ИН И ДЪРВО ЯН
 
Всеки елемент има два полюса – ин и ян. За това не можем да кажем, че даден човек е с елемент дърво. Имаме два отделни типа личности – дърво ин и дърво ян. Същото се отнася за всички останали елементи. По този начин от 5 елемента получаваме 10 типа личности. Хората с един и същи елемент имат сходни характеристики, но в зависимост от това дали са ин или ян имат и някои различни черти.
Дърво ян се асоциира с високо и здраво дърво, а дърво ин – с цвете.
Хората с дневна доминанта дърво са справедливи, честни, свободолюбиви, независими. Неотклонно се движат към целите си. Оптимисти, любопитни, с разнообразни интереси.
Занимават се с няколко дейности едновременно, всичко им е интересно. Тъй като са много целеустремени, главното във всичко което правят е да получат резултат. Креативни хора с развита интуиция и иновационни идеи. Не понасят рутината, тя ги изнервя и стават раздразнителни.
Хората дърво ян трудно се адаптира към резки промени в обстановката, докато хората дърво ин са по-гъвкави и приспособими. Дърво ян са праволинейни, трудно променят гледната си точка, подвластни са на вълненията и преживяванията. Дърво ин са склонни на компромиси, умни, нежни, тактични.
 
 
EЛЕМЕНТ НА ЛИЧНОСТТА ОГЪН ИН И ОГЪН ЯН
 
Хората с елемент на личността огън са оптимисти, енергични, страстни, щедри, великодушни, емоционални, любознателни, общителни. Също така са импулсивни, несдържани, суетни, повърхностни, егоцентрици.
Янският огън се асоциира със Слънцето, а инският - с пламъка на свещта.
Точно както слънцето отдава своята топлина, така и хората с елемент огън ян раздават своите съвети и помощ на другите без да искат нищо в замяна.
Още от раждането си янския огън е надарен с харизма, обаяние... и способност да управлява другите, което го прави роден лидер.
Открити и праволинейни, понякога дори прекалено, с което могат да обидят околните. Слънцето със своята топлина дава живот, но когато е прекалено силна, може да изгори и унищожи. Всички го търсим, когато ни е студено, но когато е прекалено горещо се крием в спасителната сянка на гората или ни спасява приятната прохлада на водата.
Така е и в живота. Прекалено честото общуване с хора от този тип може да ви напрегне.
За разлика от Слънцето, пламъкът на свещта е нестабилен и може да изгасне ако подухне вятър, така и хората с елемент ински огън са много чувствителни, емоционални и непредсказуеми.
Обикновено са много енергични и постоянно изпитват нужда да правят нещо. Енергичността и желанието да бъдат първи им помага да постигнат успех. Също както янския огън са много харизматични, но за разлика от него са по-общителни.
Ако трябва да съживите замрял проект или нещо да се актуализира, извикайте на помощ човекът-запалка. Той или ще изгори всичко до основи, за да можете след това да го построите на ново, или ще стане искрата, която ще разпали огънят.
Тъй като постоянно се нуждаят от материал за горене, могат да бъдат и егоисти. Ако нямат работа или идея, където да вложат своята енергия, в качеството на гориво могат да използват околните, като ги карат да им служат или да ги слушат.
 
 
EЛЕМЕНТ НА ЛИЧНОСТТА ЗЕМЯ ИН И ЗЕМЯ ЯН
 
Хората с елемент земя са грижовни, доброжелателни, дружелюбни, толерантни, спокойни, с аналитичен ум. Към отрицателните им страни може да се отнесе прекалената консервативност и грижвност, с която понякога задушават близките си, инатливост и липса на гъвкавост.
Янската земя се асоциира с планина, а инската - с плодородна почва.
Представителите и на двата елемента са здраво стъпили на земята, което им помага относително спокойно да преживяват житейските трудности. Оптимисти с... рационален поглед към живота. Експерти в помиряването на спорещи страни и намирането на компромиси.
Тези хора са дружелюбни, дипломатични, с добро сърце. Верни приятели, с които можеш да споделиш болката си и да получиш подкрепа. Семейството е много ценно за тях. Ценят добрата кухня и обичат да си похапват.
Мъжете с елемент земя ян са много верни, стремят се към моногамност.
Жените земя ин са най-чувствените и най-женствените от всички останали знаци. Живеят най-близко до природата, най-точно чувстват енергиите.
Хората с елемнт инска земя са дружелюбни и се приспособяват по-лесно от янската земя. Тъй като са традиционалисти, лесно се управляват.
 
 
 
EЛЕМЕНТ НА ЛИЧНОСТТА МЕТАЛ ИН И МЕТАЛ ЯН
 
Основните характеристики на метала са власт, сила, мощ, целеустременост. Свързват го с политиката и стратегията. Хората с елемент метал ян могат да бъдат както дисциплинирани, справедливи, верни, лоялни, коректни, така и сурови, затворени, високомерни, агресивни, цинични, непреклонни.
Метал ян се асоциира с оръжие. Тези хора са лидери, надеждни и предани, но могат да бъдат и разрушители, за това с тях трябва да се преговаря, а не да се воюва. Прекалено открити са и трудно се ...справят там, където е нужна дипломатичност и деликатност. Порядъчни, но прекалено праволинени. Стремят се да привличат внимание. Имат много енергия. Критикуват всеки, който не им харесва, нищо не премълчават и за това си спечелват много неприятли.
Метал ин се асоциира с бижу, скъпоценен камък. Красиви, сияещи, поддържани, модерни. За тези хора външния вид е много важен. Обичат ласкателството и това е главния подход към тях. Добри стратези. Тежката и мръсна работа не е за тях.
 
 
EЛЕМЕНТ НА ЛИЧНОСТТА ВОДА ИН И ВОДА ЯН
 
Хората с елемент вода са умни, общителни, сензитивни, дипломатични, елегантни, свободолюбиви, волеви, обичат да пътешестват, умеят да се приспособяват. Също така са импулсивни, не обичат ограниченията, стремят се доминират и властват.
Янската вода се асоциира с океан. Тези хора не се плашат от трудностите и винаги постигат целите си. Съществува мнение, че сред представителите на този знак има най-много богати хора.
Инската вода се асоциира с облак, роса. Хората с този елемент са малко тъжни и песимистични, но много умни и хитри.
И янската и инската вода лесно се приспособяват към обстоятелствата. Обичат свободата, общуването и движението.
Инската вода е по-непоследоватлна, спокойна и добросъвестна.


КАКВО Е ЕЛЕМЕНТ НА ЛИЧНОСТТА И ЗА КАКВО НИ Е НУЖЕН?

Когато се прави хороскоп по западната астрология се изхожда от месеца на раждане. Казваме „Човек е зодия овен“ и цялата прогноза се изгражда на тази база.
Когато става въпрос за китайска астрология почти всички казват “Роден съм в годината на тигъра или на заека, на дракона и т.н. Това обаче не е основата около която се изгражда хороскопът. Елементите на годината показват какво е първото впечатление, което човек прави на околните, при общуване с него.
Основният елемент в китайския хороскоп, ядрото на човек, неговата същност, елементът около който се изгражда целият хороскоп, е небесният ствол на денят на раждане. За това, когато говорим за китайска астрология и искаме да охарактеризираме даден човек, правилно е да се каже какъв елемент е. Примерно, огън ян, дърво ин, метал ин и т.н.
В зависимост от елемента на денят, в който се е родил човек, в характера му преобладават определени черти. Един се е родил добър и консервативен, друг старателен и педантичен, а трети – емоционален и любознателен.
Естествено това не е единственият елемент, който определя характера на човек. В хороскопът има общо осем йероглифа – 4 елемента и 4 животни. Именно всички те и взаимодействието между тях определят нашия живот, проблемите и постиженията ни.
Елементите, от които е съставен хороскопът ни, не можем да променим, те са ни дадени ни по рождение. Можем обаче да подобрим съдбата си, или животът си, като променим поведението си, мисленето си, навиците в зависимост от елементите, които са ни полезни. Един от най-добрите начини да направим това, е като проявяваме определени черти от характера, съответстващи на благоприятната за нас стихия.
За да разберем кой елемент ни е нужен, за да се балансира картата ни, първо трябва да я анализираме и да определим от кой тип е.
Ако ви е нужно да усилите чертите на някой елемент, старайте се да проявявате колкото се може по-често положителните черти на този тип личност. И обратното, ако е нужно да намалите влиянието на друг елемент, трябва да проявите воля и да не използвате отрицателните черти на този тип личност.
Двата основни вида карти са слаба и силна. Примерно, вие сте слаб огън, тогава качествата на хората с елемент дърво и огън, ще бъде за вас тази сила, която ще ви помогне да подобрите късмета си. Ако сте силен огън, възможно е, да е необходимо да проявявате качествата на хората с елемент земя и метал.
Кои са положителните и отрицателните черти от характера на хората … ще прочетете в следващите статии.

КАКВО Е БАЦЗЪЙ?


Бацзъй е древен китайски метод, чрез който може да се построи така наречената карта на съдбата на човек по неговата дата на раждане. Превежда се като 8 йероглифа. Те са подредени в четири стълба – годишен, месечен, земен и часови. Изчисляват се на базата на слънчевия календар, на който се базира цялата китайска метафизика. На горния ред са небесните стволове представени чрез 10-те елемента, а в долния са земните клонки - представени чрез 12-те животни.
Основния знак в картата е небесния ствол на деня на раждане, който се нарича елемент на личността, дневна доминанта, господин на деня.
В основата на анализа стои системата на "Петте елемента".

Бацзъй не описва бъдещето, като нещо предопределено, а показва вродения потенциал на човек, като в същото време той е свободен да избира в какъв диапазон да следва своята "енергийна програма". Представете си един коридор, който ограничава възможностите на човек и той не може да излезе извън неговите граници, но движейки се в долната му част използва минимален процент от потенциала си, а в действителност има възможност да стигне тавана на способностите си.
Познаването на картата помага на човек да взима осъзнати решения, да използва правилно потенциала, способностите и възможностите дадени му от природата. Знаейки всичко това човек няма да губи време, занимавайки се с безполезни неща.

Сътрудници

На този имейл адрес може да се свържете с консултант:

sashkavel@abv.bg