29 май, 2015

КЪЩА ПО ФЪН ШУЙ


В един руски сайт попаднах на готови проекти на къщи, за които се твърди, че са проектирани по фън шуй.
 
Това примерно е къща Виктория със следното описание: „Планировката е разработена съгласно системата на фън шуй по такъв начин, че енергиите на дома да способстват укрепването на семейството, късметът да съпътства всички поколения и всеки от живущите да получи благоприятни възможности за постигане на целите си.“
Няма как една къща, сама по себе си, да бъде проектирана по фън шуй. Къде отиват двата най-главни фактора, на които се подчинява всичко – заобикалящата ни среда и човека? Една къща може да бъде проектирана спазвайки принципите на фън шуй, единствено изхождайки от мястото, на което ще бъде построена и хората, които ще живеят в нея.
Преди месец правих проект за къща на мои клиенти. С тях се запознах преди няколко години, когато ме потърсиха за консултация на новия си апартамент. Разположението на жилището беше такова, че янския аспект – парите, беше много силно подкрепен за сметка на инския – здраве и отношения. За това сега, когато решиха сами да си построят дом, искаха и двата аспекта да бъдат добре поддържани. Мястото, което бяха избрали е с ясно изразен наклон на североизток, което налага фасадата на къщата да бъде ограничена в точно определен 15 градусов интервал. Като се има в предвид, че в къщата ще живеят 6 човека, имат голям късмет, че фасадата не се явява „разхитител на богатството“ за нито един от тях. В зависимост от терена с който разполагаме главната входна врата и допълнителната задна врата, също имат точно определено място, за да осигурят на живущите освен здраве и добри семейни отношения, финансово благополучие и съхранение. Тъй като на първия етаж обикновено има дневна, трапезария и кухня, не е трудно да се разположат така, че в тях да попаднат хубави енергии. Проблем са спалните, особено когато трябва да се намерят хубави места за много хора. Обикновено в наталната карта на жилището има три благоприятни комбинации, а в някои са още по-малко. Трудностите идват от факта, че лошите комбинации са лоши за всички, но не за всички са подходящи хубавите. За това по някога се налага да се направи компромис. Задължително се избира хубаво място за родителите, а също и приоритет има този, който се нуждае от подкрепа, примерно има сериозен здравословен проблем.
Така че, когато решите да строите къща, ако искате да постигнете максимално добър фън шуй и да имате повече възможности за избор, започнете с намирането на правилното място.
 
Сашка Величкова

Сътрудници

На този имейл адрес може да се свържете с консултант:

sashkavel@abv.bg