20 юни, 2015

ОТСЪСТВАЩИ СЕКТОРИ


Отсъстващите сектори са още една тема, която показва развитието на фън шуй на запад, постепенното подаване и разкриване на информацията. В самото начало, когато още не знаех какво точно представлява тази наука и черпех информация от книгите, мислех, че домът трябва да има абсолютно правилна форма. Тъй като жилището се разделя на 8 сектора – слава, брак, деца, полезни хора, кариера, знание, семейство и богатство, много е лошо да липсва някой сектор, защото това означава проблеми с парите, работата, отношенията, здравето и т.н, в зависимост от липсващия сектор. В последствие разбрах, че цялата тази система много бегло се доближава до класическия фън шуй. В действителност майсторите в древен Китай никога не са разделяли дома на подобни сектори. Изобщо не са свързвали югоизток с богатството, а север с кариерата. Разбрах, че този силно опростен вариант е измислен през 80-те години от Лин Юн, за да възбуди интереса към фън шуй в Америка.
Когато започнах да посещавам различни курсове, ми стана ясно какво всъщност представляват триграмите. Примерно, на север съответства триграмата кан - елемент вода, черен цвят, среден син, мъж между 15 и 30 години, уши, бъбреци, течности в организма, репродуктивни органи, моряци, рибари. В този смисъл, когато северния сектор на дома е изрязан, не означава, че човек ще има проблеми с кариерата. Означава, че човек може да има проблеми с бъбреци, уши, течности в организма, репродуктивните органи. При това не всички хора живеещи в това жилище ще имат такива проблеми. На първо място това ще е мъж на възраст между 15 и 30 години, или човек роден в годината на мишката. Много неблагоприятна ситуация е, ако северния сектор в офиса е изрязан, а дейността на фирмата работеща в него е свързана с водата. На пръв поглед всичко изглежда елементарно. Човек научава атрибутите на триграмите и след това лесно може да каже липсата на даден сектор как и на кого ще се отрази. Проблем може да възникне при определянето на липсващите сектори. Често стои въпроса дали наистина липсва даден сектор или не, защото във фън шуй има различни школи и във всяка школа понятието „отсъстващ сектор“ има различен смисъл. Много хора правят същата грешка с измерванията. Прочитат някъде, че измервания се правят на входната врата, без да обръщат внимание за коя школа става въпрос, и след това научавайки нови и нови неща прилагат все това измерване. А всъщност в една школа работим с направлението на фасадата, в друга с фасадата на входната врата, в трета с тила на входната врата и т.н. В следствие не получават желаните резултати.
В този смисъл отсъстващите сектори се интерпретират по различен начин в Сан Хе и Сан Юан. Освен това по съвсем различен начин се разглеждат апартамент и къща.
След като сме установили, че в домът ни има липсващ сектор, трябва по някакъв начин да го възстановим, за да придадем хармонична форма на жилището. И тук отново започват митовете и легендите. В книгите може да прочете всякакви съвети на тази тема, повечето от които са лесни за изпълнение, но абсолютно неефективни. Предлагат ви да използвате огледала, кристали, растения, фонтани, дори и цветове. В действителност няма да промените нищо, ако не постигнете единство между небето и земята. По-лесно бихте могли да поправите нехармоничната форма в къща, отколкото в апартамент. Но! Има разлика в това, какво влияние ще окаже отсъстващия сектор в къщата и съответно в апартамента.
И докато в Сан Хе е важна формата, в сан Юан е важно как се разпределя енергията. В Сан Хе е важно всички сектори да присъстват в една или друга степен, а в Сан Юан съвсем не е задължително да присъстват всички енергии. Някои дори е добре да ги няма. Методите, които използваме в Сан Хе за хармонизиране на жилището, не можем да използваме в Сан Юан. Също така, има случаи при които, от гледна точка на Сан Хе дадени сектори не отсъстват, но от гледна точка на Сан Юан – липсват. И точно тези нюанси и подробности не са обяснени в нито една книга. За това е важно да изучавате фън шуй на качествени курсове и да не се доверявате на всичко написано в книгите и в интернет.
 
Сашка Величкова

Сътрудници

На този имейл адрес може да се свържете с консултант:

sashkavel@abv.bg