17 ноември, 2008

ФЪН ШУЙ И ТОАЛЕТНАТА

Много хора, които са прочели по нещичко за фън шуй започват да се безпокоят за местонахождението на тоалетната. Притеснява ги факта, че тяхната тоалетна или баня им „измива парите“. Крайно време е да се изясни ситуацията около фън шуй на тоалетната.

В миналото тоалетната е предизвиквала отвращение. Подземната канализация все още не е съществувала, технологиите за дезинфекция не са били на висота, и съответно тоалетните е трябвало да се разполагат колкото е възможно по-далеч от жилището. Сега съществува обратната тенденция – тоалетните да се намират вътре в дома.

Възниква въпросът – явява ли се съвременната тоалетна опасност за здравето и богатството? Разбира се, ако тоалетната не се поддържа чиста, тя ще стане развъдник на бактерии и е въпрос на време обитателите на дома да се разболеят. Но справедливо ли е да се отнесе това влияние към сферата на фън шуй?

Използването на вода в тоалетната предизвиква ново безпокойство – ще измива ли водата финансовото благополучие? Тази идея възниква поради заблудата, че водата представлява „богатство“. Въпреки че водата управлява „богатството“, самият елемент вода не представлява „пари“. В този смисъл изтичането на вода в тоалетната не е еквивалент на изтичането на пари.

А какво се случва, ако „паричната звезда“ попада в тоалетната? Няма ли в този случай тя да се измива от водата?
Разположението на „паричната звезда“ в тоалетната се явява проблем не защото ще бъде „измита“, а защото ние не можем да прекарваме в тоалетната достатъчно време за да бъдем под влиянието на „паричната ци“. Очевидно е, че за да влияе енергията, било то добра или лоша, на хората те трябва да се намират под нейното въздействие в течение на определено време. Тоалетната разбира се не е най-подходящото място, в което можем да прекарваме продължително време и по тази причина „генерирането на богатство“ не може да бъде постигнато в максимална степен. Това разсъждение се отнася също за банята и килера. Ето защо трите важни фактора – входната врата, спалнята и печката, трябва да се намират в сектори с хубава енергия.

Какво може да се направи, ако „паричната звезда“ попадне в тоалетната или килера? Първо – не се безпокойте, има повече от една „парична звезда“. Примерно, ако банята ви попада в сектора Шън ци, вие все още можете да използвате сектора Тян и, Ян нян или Фу уей. Освен това можете да използвате малкия сектор Шън ци във вашата спалня. В този смисъл няма място за безпокойство – има много начини да се постигнат резултати във фън шуй.

Когато става въпрос за тоалетната, единственото условие е да се поддържа чиста. Надявам се, че това обяснява защо е приемливо неправилното разположение на тоалетната спрямо входната врата или другите стаи. Ако входната врата, спалнята и печката са разположени в хубави сектори, то няма защо толкова да се безпокоите.
Фън шуй не е начин да се „излекуват“ всички ситуации. Тайната се състои в това, да се намерят всички области с хубава енергия ци и да се разположат така, че да й се наслаждавате максимално.

автор: Джой Яп
Превод: shoshi

Сътрудници

На този имейл адрес може да се свържете с консултант:

sashkavel@abv.bg