01 юни, 2014

ВЪПРОС НА ELENOR 7


 
„По година на раждане аз съм елемент дърво/ тигър/. Моето число гуа е 7- метал. В такъв случай кои са подходящите цветове за мен, тези на дървото или тези на метала? Съвсем се обърквам- аз дърво ли съм, метал ли съм??? С какви цветове да пребоядисам у дома?“
Този въпрос беше зададен във форума. Опитах се да дам кратък отговор, защото форматът на форума го изисква, но мисля, че за хората, които се интересуват, малко повече информация ще бъде от полза.
Да започнем с астрологията. Как се определя какъв елемент е даден човек?
Най-напред трябва да се построи наталната карта. Тя се състои от четири стълба – годишен, месечен, дневен и часови. Това, какъв е елемента на човек се определя от небесния ствол на деня.
В показаният пример човекът е роден в годината на петела. Това обаче не означава, че неговият елемент е метал ин. Гледаме небесния ствол на деня и виждаме, че там стои вода ин. Следователно този човек е с елемент вода и това му носи някои качества присъщи за инската вода. Но не това е най-важното. По-важното е, че този елемент е изходната точка за по-нататъшните анализи. До тук е лесната част, защото за построяването на картата можете да използвате многобройните калкулатори в интернет. Трудности може да настъпят при определянето на полезните елементи. За целта е нужно най-напред да се определи структурата на картата. Някои калкулатори я изписват автоматично, но вероятността от грешка е твърде вероятна, защото те не отчитат взаимодействието между елементите. Примерно тази карта калкулатора разпознава като слаба, защото поддържащите елементи са 3, а изтощаващите са 4. В действителност дракона и петела се сливат в метал, както и метал ян и дърво ин (от месечния и годишния стълб) сливайки се също образуват елемент метал. Така получаваме 5 поддържащи елемента и 2 изтощаващи, т.е. силна карта. Следователно полезните елементи няма да бъдат метал и вода, както би ги определил калкулатора, а дърво и огън. След като сте определили кои елементи са ви нужни за да доведат картата в баланс, трябва да решите как да си ги набавите. И тук идва следващата заблуда. Най-често срещания съвет е носете червени и зелени дрехи, или използвайте в интериора огнени цветове и дървени мебели. Следва въпроса в какви цветове да се боядиса апартамента на четиричленно семейство, когато на всеки член са полезни различни елементи. Сами разбирате, че това е несериозен и твърде елементарен съвет без особен ефект. Нещо като хороскопите във вестника. Всички хора с елемент вода и силна карта, за да се чувстват добре и да имат успех, трябва да се обличат в зелено, да носят червени чанти, портмонета и т.н. Както във фън шуй, така и в астрологията, няма стандартни съвети. В зависимост от спецификата на картата ви, консултантът трябва да ви даде съответните препоръки, като със сигурност няма да се опитва да обнови гардероба ви.
Да продължим с числото гуа. То има много съществена роля когато правим анализ на жилището по фън шуй, но не и в цветовото оформление. Да приемем, че човек с гуа 8 спи в стая с комбинация 2-5. Може би повечето от вас са чели, че това е най-опасната комбинация във фън шуй – носи всякакви неприятности, здравословни проблеми, спонтанни аборти, финансови загуби. Гуа 8 е елемент земя. Според цикъла на пораждане земята я подсилва огъня, т.е. би било добре в стаята да преобладава огнената енергия. От друга страна звездите 2 и 5 също са елемент земя и огънят им придава допълнителна сила. Как мислите, добре ли би се чувствал човек в тази ситуация? Със сигурност не. Когато правим фън шуй анализ препоръките по цветовото оформление са на едно от последните места. Много по-важно е да не използваме за спалня помещение, в което доминира неблагоприятна енергия, като 2-5 или ако това е невъзможно, то поне да направим така, че да не я размножаваме. Много удобна и лесна, но не достатъчно ефективна е препоръката в такава спалня да преобладава енергията на метала. Професионалния подход, който би донесъл действително добри резултати, е да се опитате изцяло да избегнете лошата енергия в стаята, като се разруши нужната стена или се сложи допълнителна врата на подходящото място. Именно по тази причина много от специалистите не обичат да работят с едностайни апартаменти. В тях почти нищо не може да се направи и съответно не могат да се очакват добри резултати. Освен ако изначално не са с хубав фън шуй и един малък импулс е достатъчен за да се задействат нещата.
Това е поредната статия, с която се опитвам да обясня, че фън шуй е много повече от това, да си боядисаме стените в определен цвят и да си подредим мебелите.


Сашка Величкова


Сътрудници

На този имейл адрес може да се свържете с консултант:

sashkavel@abv.bg