26 октомври, 2008

У–СИН ПРИНЦИПА НА ПЕТТЕ СТИХИИ

 
 
Принципът на петте стихии (или елементи) е един от централните принципи във фън шуй, които позволяват всеки предмет да се отнесе към един от петте елемента. Специалистите по древнокитайски език казват, че йероглифът, който сега се превежда като „стихия“ или „елемент“, е правилно да се превежда като „движение“. Съгласно теорията на фън шуй съществуват пет енергии ци, формиращи всичко живо и неживо в природата във вид на пет стихии – дърво, земя, огън, вода и метал. Това не са физически субстанции, а именно енергии, представляващи различни атрибути от нашия живот. Всяка стихия съответства на определен сезон от годината, емоция, настроение, форма, цвят, част от тялото и т.н. Например на стихията на дървото съответстват пролетта, зеленият цвят, изтокът, черният дроб. На огъня – лятото, югът, червеният цвят, сърцето и т.н.
Съществува предположение, че понятието пет стихии е възникнало в далечните времена, когато древните астрономи в Китай открили пет планети, видими с невъоръжено око. На всяка планета съответствала една стихия.
Юпитер - Дърво
Марс - Огън
Сатурн - Земя
Венера - Метал
Меркурий - Вода
В непрекъснат цикъл на взаимодействие, петте стихии постоянно се създават и разрушават една друга. На схемите са показани циклите на пораждане и на разрушаване на стихиите. Въпреки че елементите следват един след друг и в тяхната последователност няма нито начало, нито край, все пак за първи обикновено се счита дървото, тъй като е символ на пролетта и началото на годината. В съзидателния кръг дървото поражда огъня, огънят оставя пепел и поражда земята, земята съхранява в своите недра метала, разтопеният метал тече като вода, а водата дава живот на дървото.


В цикъла на разрушаване дървото със своите корени разрушава земята, земята всмуква водата, водата гаси огъня, огънят разтопява метала, металът реже дървото.



Стихиите могат да бъдат свързани не само по начините, показани на схемите.
В традиционните текстове се дават следните правила. Металът се ражда, защото получава сила от земята. В същото време, ако земята е твърде много, то тя засипва метала. Земята се ражда, получавайки сила от огъня, но ако огънят е твърде много, то земята изсъхва. Огънят се ражда, получавайки сила от дървото, но ако дървото е твърде много, то огънят гори прекалено силно. Дървото се ражда, получавайки сила от водата, но ако водата е прекалено много, то дървото се удавя. Водата се ражда, получавайки сила от метала, но ако металът е прекалено много, то водата става мръсна.
Всяка от стихиите е свързана със сезоните.

дърво
огън
земя
метал
вода
пролет
разцвет
раждане
смърт
болест
отдих
лято
отдих
разцвет
раждане
смърт
болест
есен
смърт
болест
отдих
разцвет
раждане
зима
раждане
смърт
болест
отдих
разцвет



автор: Лев Игельник
превод: Shoshiсхеми: Ria


ПЕТТЕ ЕЛЕМЕНТА


ОГЪН


Потиска го водата.
Поражда го дървото.
Пораждайки почвата, се разтопява.
Потискайки метала, слабее.

Елементът огън представлява енергия, стремяща се нагоре. Движението на елемента огън е натиск нагоре и напред. Енергията на огъня е топла и затова е способна да се издига нагоре.
Неговата сила е проявлението.
Неговата трансформация е бурния разцвет.
Управляващо свойство - яснота и просвещение.

Всички предмети с червен цвят носят у себе си енергията на огъня. Това може да бъде картина в червени тонове или червен килим, шалте, покривка. Огън са и различните източници на светлина. Колкото е по-ярък източника, толкова е по-силен този елемент. Живият пламък на свещите или камините се явява най-добрият вариант.
Печките също са предмети, носещи у себе си движението на огъня.
Към елемента огън се отнасят всички предмети или материали с червен, лилав, пурпурен, розов или червено-кафяв цвят, а също така пирамидалните форми и други островърхи предмети, направляващи енергията нагоре.
Изобилието от охлаждащата енергия на водата, която е насочена надолу, е способна да прекъсне движението на енергията на огъня. В същото време в малки количества водата при взаимодействието си с огъня произвежда пара и става източник на нова и мощна енергия. Затова не винаги е лошо, когато се срещат огъня и водата.


ЗЕМЯ


Потиска я дървото.
Поражда я огънят.
Пораждайки метала, се разтапя.
Потискайки водата, слабее.

Енергията на елемента земя се движи хоризонтално.
Силата й е овлажнение и изпарение.
Нейната трансформация е натрупване на богатство.
Управляващото й свойство - успокоение.
Земята лесно всмуква и поглъща водата, но е уязвима за енергията на дървото, която пробива земята и постепенно се придвижва навътре и встрани, разрушавайки я подобно на корените на дървото. Всички керамични предмети и камъни носят у себе си енергията на земята.
Земята активират различни керамични камбанки и звънчета.
Елементът земя представят плоските и правоъгълни предмети. Цветовете й са кафяв, жълт, бежов. Формите на елемента земя са квадратни с гладки повърхности.


МЕТАЛ

Потиска го огънят.
Поражда го земята.
Пораждайки водата, се разтапя.
Потискайки дървото, слабее.

Енергията на метала се стреми да се затвори в себе си, да се свие и укрепи, има тенденция към движение навътре. Това е твърда, свиваща се, упорита, хладна енергия. Енергията на метала е най-плътната от всички енергии на петте елемента. Към елемента метал се отнасят всички дъгообразни и полукръгли форми, които задържат енергията вътре. Това са всевъзможни метални камбанки, електрически прибори (пералня, компютър), часовници с махало. Желателно е предметите, носещи заряда на елемента да се намират в движение. Металните, бронзовите статуетки също се отнасят към елемента метал. Цветът на метала е златен, сребрист и бял. Възходящата енергия на огъня прави метала течен. Изобилието на огнена енергия унищожава метала. Но хармоничното съчетаване на енергиите на огъня и метала позволяват създаването на ювелирни изделия и правят метала ценен. Изобилието на метална енергия е способна да прекъсне движението на енергията на дървото. Хармоничното съчетание на тези типове енергия обаче способства за създаването на произведения на изкуството и става полезно. От дървото, посредством метален инструмент се създават скулптури, мебели и т.н.

ВОДА

Потиска я земята.
Поражда я металът.
Пораждайки дървото, се разтваря.
Потискайки огъня, слабее.

Енергията на елемента вода се движи надолу и встрани. Във фън шуй енергията на елемента вода символизира богатство и благополучие и е най-значимата. Движещата се енергия на водата привлича енергията на космоса. Носят я водопадите, фонтаните, аквариумите, езерата, басейните и т.н. Към елемента вода се отнасят предмети с вълнисти и стъпаловидни форми. Цветовете на елемента вода са черен, тъмносин. Присъствието на вода може да отслаби почвата, но енергията на земята възпрепятства и може дори да прекъсне плавното течение и разпространение на енергията на водата.


ДЪРВО

Потиска го металът.
Поражда го водата.
Пораждайки огъня, се разтапя.
Потискайки почвата, слабее.


Елементът дърво представлява енергия, разпространяваща се във всички направления и символизираща ръст и развитие. Неговото качество е разпространение и хармония. Неговата трансформация - раждане и разцвет.
Управляваща сила - разслабване и разкритие.

Към елемента дърво се отнасят предмети и материали с цилиндрична или дълга и тясна форма.
Цветовете на елемента са зелен, светлосин, лазурен, тюркоазен и т.н.
Стайните растения, бонсаите са превъзходни носители на енергията на дървото. Подходящи са всякакви дървени предмети, но ако не са живи и са статични, то в тях има малко сили.
Ако се използват растения трябва да се знае, че те не бива да са увехнали, защото тогава енергията на дървото умира.
Елементът на дървото има нужда от достатъчно количество от енергията на водата и огъня. Враг на дървото се явява твърдата, упорита и свиваща се енергия на елемента метал, която възпрепятства развитието на енергията му.



Татяна Юнаева

Превод: Shoshi




Сътрудници

На този имейл адрес може да се свържете с консултант:

sashkavel@abv.bg