27 април, 2013

РОЛЯТА НА ЦВЕТОВЕТЕ ВЪВ ФЪН ШУЙ


 
Обикновено клиентите ми се учудват, когато не давам препоръки за цветовото оформление на стаите. Единственият ми съвет е да не прекаляват с червеното и черното. В основния квадрат ло-шу има три сектора със стихията на земята, затова и земните цветове са най-неутрални. По два сектора със стихията на дървото и метала, и по един сектор със стихията на огъня и водата, двете най-мощни стихии. Затова с тях трябва да бъдем по-внимателни.

Прочитайки няколко книги хората остават с впечатлението, че според фън шуй ако стаята е в източния или югоизточния сектор трябва да преобладава зеления цвят. В южния сектор е добре да преобладава енергията на огъня – червено, оранжево, розово, а в западния – бяло, сиво, сребристо и т.н. Други задълбочават знанията си и продължават да четат стигайки до системата на летящите звезди. Започват да прилагат цветовете с цел да коригират негативното влияние на дадена звезда или да усилят положителните качества на друга. Истината е, че във фън шуй цветовете не оказват голямо влияние. Звездите от наталната карта на жилището не подлежат на корекции. Единственото, което можем да направим е да променим енергиите посредством промени в планировката на дома. Използването на природните стихии може да повлияе на годишните и месечните звезди, при това ако ни е нужен метал – използваме метални предмети, ако ни е нужна вода – ваза с вода, цветът е на последно място.

При изборът на цветове най-важно е да съблюдаваме балансът между ин и ян. Изхожда се преди всичко от изложението, предназначението и големината на помещението. В това няма нищо сложно и не е нужно човек да има някакви познания по фън шуй за да избере подходящите цветове за дома си. Примерно за стаи със северно или североизточно изложение, където няма достатъчно естествена светлина, са подходящи по-топли цветове. Студените цветове и материали ще направят тези стаи още по-хладни и мрачни, което би действало потискащо. Ян  са всички горещи и ярки цветове, както и много светлите тонове.  Те стимулират активността. Ин са тъмните сдържани цветове, които действат релаксиращо и отпускащо. Следователно за активни помещения, като дневна или кабинет, са подходящи ярки цветове, а за спалня – пастелни тонове.

Не на последно място са личните предпочитания на човек. Често хората интуитивно избират цветове, които са в най-добро съзвучие с тяхната душевност.

В заключение бих казала, че във фън шуй има много по-важни неща от  цветовото оформление на интериора. Не е нужно да се раздвоявате между собствените желания и стремежа да се съобразите с принципите на фън шуй. При избора на цветове следвайте преди всичко собствената си интуиция и изберете това, което ви харесва и ви кара да се чувствате спокойно и уютно в дома си.
Сашка Величкова

Сътрудници

На този имейл адрес може да се свържете с консултант:

sashkavel@abv.bg