14 август, 2012

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ, КОГАТО СИ ИЗБИРАМЕ ЖИЛИЩЕ? 
  Напоследък много хора ме питат с какво трябва да се съобразят при покупката на нов апартамент. Много по-лесно е да се избере правилното жилище, вместо да се поправят недостатъците на вече закупеното. Разбира се темата е много обширна и с пълната фън шуй оценка може да се справи само човек, добре подготвен теоритически, но все пак успях да систематизирам няколко по-прости правила.
  Естествено е да започнем с външния вид. Най-добре е къщата или апартаментът да са с правилна форма или близка до правилната.        Избягвайте жилища със силно изрязани сектори, особено такива, при които центъра се пада извън дома. Избягвайте блокове с много входове, които имат топла връзка по между си, или блокове с действащи входове едновременно и на фасадата и на тила. (Имаше такива панелки в миналото, но за щастие повечето задни входове сега са обособени, като магазини или кафенета и през тях няма достъп до апартаментите.) Енергиите в такива блокове е много объркана и предизвиква такива ситуации в живота на обитателите му.
   Избягвайте апартаменти, под които няма стабилна опора.

  Друг много важен момент е външното обкръжение на дома: разположението на съседните блокове и къщи, планини, водни обекти, улици. Всеки, които се е интересувал от фън шуй е чел за четирите защитни животни: Костенурка, Феникс, Дракон и Тигър.  Като се застане с лице към входната врата Костенурката е в тила, Дракона в дясно, Тигъра в ляво, а Феникса – малко възвишение пред дома. За да не се чувстват хората неуверени, да не са подложени на неочаквани нападки, е добре дома да има защита в тила. В градски условия ролята на Костенурката може да играе друга сграда. 
  Не е добре зад дома да минава оживена улица, река, футболно игрище или голяма детска площадка. Тигърът и Драконът, освен че имат защитна функция, са свързани с женското и мъжкото начало и поддържат баланса между ин и ян. Зеленият Дракон олицетворява мъжът – ян, както и положението в обществото. Белият Тигър олицетворява жената – ин и финансите. Хубаво е двете животни да са равноправни, като Дракона може да е малко по-висок от Тигъра.
  Фениксът представлява свободно място пред входа, където се събира енергията преди да влезе в дома. Примерно, ако пред дома има широко поле енергията се разпилява. Трябва да се направи малко възвишение, за да се оформи Феникса. Това може да бъде повдигната цветна леха. Фениксът се асоциира с перспективите и новите възможности, които идват в живота на човек. За съжаление в последните години кварталите в София така се презастроиха, че пред повечето блокове Феникса изцяло липсва.
  Следва да се обърне внимание на това, има ли обекти с негативно влияние около жилището. Темата е много обширна и няма да се спирам подробно на нея. Информация по въпроса може да се намери както в интернет, така и в книгите. Един от най-опасните обекти са стълбовете за високо напрежение.  Особено важно е пространството пред входната врата. Не избирайте домове пред входната врата на които в непосредствена близост има дърво, стълб или друго препятствие.

  Стигнахме до вътрешната планировка на дома. Едно от най-обсъжданите табута е кухня или тоалетна в северозападния сектор на апартамента. Това ще се отрази негативно на мъжа в къщата. Ще има трудности в кариерата, намирането на работа и печеленето на пари, а също така са възможни и здравословни проблеми, свързани предимно с главата. Освен това, ако в такъв дом живее самотна жена, то ще й бъде трудно да устрои личния си живот. 
  Кухня в западния сектор води до чести простудни заболявания, алергии и проблеми със зъбите.   
  Кухня в северния сектор може да предизвика скандали в семейството, както и проблеми с бъбреците или сърцето. 
  Същите здравословни проблеми могат да възникнат и ако тоалетната е разположена в южния сектор.
  Лош вариант е и кухня срещу тоалетна, тоалетна срещу входна врата или в центъра на дома. 

  Надявам се написаното да ви е от полза при избора на жилище.

Сътрудници

На този имейл адрес може да се свържете с консултант:

sashkavel@abv.bg