27 юни, 2015

ТРИ ФАТАЛНИ ГРЕШКИ, КОИТО ДОПУСКАТ ДИЗАЙНЕРИТЕ


Как да не попаднем в лапите на дизайнера и да не му дадем да превърне дома ни в убиващо чудовище!

·        Направили сте ремонт и след това сте се разделили с любимия човек?
·        Боядисали сте стените вкъщи и сте се разболели?
·        Започнали сте да правите ремонт, а разходите са се увеличили два пъти от заплануваното?
 

Познато ли ви е? Разберете, защо това се е случило?

Дизайнерите и архитектите често не се замислят как ще живеете в апартамента или къщата след ремонта. Не става въпрос за комфорта. По-голямата част от тях (разбира се има и изключения) прекрасно умеят да постигнат симетрия, да увеличат визуално пространството, да вмъкнат в интериора необичайни неща и т.н. Става въпрос за живота, за любовта, за здравето, за парите, за децата.

Може да попитате, а каква е връзката между дизайна и отношенията, здравето, парите? В действителност, има пряка връзка между тези неща.

Нека да разгледаме няколко интериора.

Това е, което дизайнерите не знаят.

Грешка 1. Изобилието от син цвят може да причини ануреза, високо кръвно налягане и импотенция.

Какво се откроява в тези интериори? Да, разбира се, цвета. Син. Изобилие от синьо. Прекалено много синьо. Какво лошо има в това? В синия цвят – нищо. Проблемът е в прекаленото използване на син цвят.
От гледна точка на китайската медицина, синият и черният цвят, както и изобилието от стъкло, се отнасят към елемента вода. Не случайно казваме за такъв интериор, че е „хладен“. За това, ако в такава стая спи малко дете, особено момче, може да има проблеми с бъбреците и пикочния мехур (дълго време не може да свикне с гърнето). При възрастни хора, особено в напреднала възраст, могат да възникнат проблеми с кръвното налягане, главоболие свързано с неправилно кръвообращение и т.н.
Освен това, този цвят може да „охлади“ отношенията. Синьото, като елемент вода, компресира енергиите, за това може да ви се стори, че партньорът ви е станал по-затворен и откъснат.
Сега може да възкликнете: „Но аз обичам синия цвят! Спя в такава стая и всичко е на ред!“
Всъщност, точно при вас всичко може да е на ред. Може партньорът ви или детето ви да имат проблеми. Интериорът влияе по-силно на по-слабите. Тук не става въпрос за сила на характера, а за предразположеност, за това, което е закодирано у човек с раждането му.
Не мислете обаче, че синия цвят е лош. Сега говорим за прекаленото му използване. Не допускайте това, колкото и да ви уговаря дизайнера.

Ето, например, хармонично използване на синьото в детска стая:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Грешка 2. „Висящо легло“ – може да развали отношенията и не само.
Не се съгласявайте на дизайн, при който съпружеското ви легло не е опряно на стена, а на преградна стеничка на шкаф или гардеробна. Такова разположение на леглото може да наруши стабилността в отношенията.
 

 
Може да попитате: „А каква е връзката между стената, разположението на леглото и отношенията?“ Отново пряка.
Изследванията показват, че психологически човек търси на всякъде опора, която не му е достигала в детството от родителите, от съпруга (съпругата), брата (сестрата), началника и т.н. Стабилната стена зад главата дава усещане за стабилност, спокойствие. Легло, което не се опира до стена ви прави неспокойни, което може да се отрази негативно на отношенията ви.
Вие може да кажете: „А аз спя така и имам хубави стабилни отношения.“ Да и това е възможно. Имам обаче два въпроса: „Колко дълго спите по този начин?“ и „Успявате ли да спестите пари, докато използвате такава спалня?“ Да, да, и времето има значение. Колкото по-дълго спите така, толкова по-видими стават проблемите. Да, има връзка и с парите! В края на краищата често чуваме „пари идват, но бързо изчезват, не можем нищо да спестим.“
В китайската метафизика съществуват понятията ин и ян. Леглото се свързва с фактора ин. За ин е нужна планина, стена, подкрепа. Парите се отнасят към фактора ян, който е свързан с активността и движението.
Когато леглото е разположено в центъра, имаме отслабен ин, тъй като в центъра има повече движение, отколкото до стените (център – ян, стена – ин). За това имаме проблем и с ян и с ин.

П.П. Разбира се винаги има изключения. Понякога да се постави леглото в центъра на стаята може да бъде полезно. Това може да прецени специалист.

Грешка 3. Неправилно избраната дата за ремонт може да ви разори.
Не всички дизайнери и строители знаят, възможно е и вие да не сте чували, но има определени периоди от време, в които ако се започне ремонт, той може да се проточи, изисквайки много повече пари от предвиденото (пари практически винаги се харчат повече, не става въпрос за разходи за материали) заради грешки на строителите, протекли тръби, проблем с окабеляването, травми на работниците и т.н.

Това време е различно за всеки дом. Зависи от това, как е разположено зданието в пространството, от текущата година и месец.
През 2015г е добре да не започвате ремонт в жилища разположени с тил на запад, югозапад, северозапад.
П.П. Както, може би, вече разбрахте от контекста, става дума за фън шуй.
Но не за този фън шуй, за който вече сте чели в средствата за масова информация.Не става въпрос за жаби, статуетки, червени портмонета и т.н.
Аз се занимавам с фън шуй вече 15 години и също като вас, не вярвам в това.
В същото време мисля, че никой не се съмнява в това, че обкръжаващото ни пространство влияе на нас така, както и ние на него.
И ние, явявайки се част от тази природа, сме длъжни да познаваме нейните закони.
 
автор:  Оксана Сахранова
превод:  Сашка Величкова

 

Няма коментари:

Сътрудници

На този имейл адрес може да се свържете с консултант:

sashkavel@abv.bg