29 октомври, 2008

КАК ДА РАЗДЕЛИМ ЖИЛИЩЕТО НА СЕКТОРИ?

За да приложите принципите на фън шуй в дома си, трябва най-напред да изследвате вида и разпределението на енергиите в него. Това изисква да установите в каква посока на света се намират различните части на дома ви, а следователно и под въздействието на какви енергии се намират. За целта ще е необходимо да изготвите подробна и точна скица на жилището си , върху която да наложите схемата на осемте посоки.

Как се чертае скица на жилището

С дълга ролетка измерете дължината и ширината на всеки етаж от дома ви, след това на отделните стаи, стълбища и коридори। Превърнете измерванията в подходящ мащаб, например 1м=1см, така че ако размерите на стаята ви са 5,2 * 3,5м, правоъгълникът в скицата ви би изглеждал 5,2*3,5см। След като начертаете основната скица, нанесете на чертежа обозначенията за всички прозорци, врати, вградени шкафове, гардероби и кухненски секции। Отбележете посоката, в която се отварят вратите на стаите।

Следващата стъпка е определяне на центъра.

За да обозначите посоките на света в скицата на жилището си, най-напред трябва да определите къде се намира центърът на жилището ви, на етажа (за къщи) и на всяка отделна стая। Това става лесно, ако формата на помещенията е квадратна или правоъгълна। Начертавате диагоналите на съответната геометрична фигура и пресечната им точка се явява центъра, който търсите। По-сложно е когато формата е неправилна। В такъв случай центърът може да се измери по математически път, но най-бързия начин е да се установи равновесната точка на дадена геометрична фигура с помощта на дълга игла। За целта прекопирайте формата на жилището (етажа) на ксерокс или с оризова хартия, залепете я върху твърд картон и я изрежете। Задръжте полученото картонче в хоризонтално положение и се опитайте да го балансирате върху дълга игла. Движете иглата под картончето, докато намерите равновесната точка. Обозначете я върху скицата на жилището. Има жилища с П- или Г-образна форма, при които центъра на тежестта се намира извън тях. Тези домове са с лош фън шуй и обикновено в тях цари енергетически хаос. Ако обаче при същата форма центъра на тежестта се намира вътре в дома, то тогава всичко е на ред.

Налагане на схемата на осемте посоки

Има два основни начина. Единият е методът на „тортата“, при който жилището се разделя на части, съединяващи се в центъра и приличат на разрязана торта. При другия метод домът се разделя на 9 квадрата или правоъгълника, напомнящи квадрата Ло-шу.

Компасът се влияе от предметите от желязо или стомана и електрическите уреди. За да получите точни данни, движете се напред-назад с компаса, без да го клатите, докато отчетете едно и също в няколко части от помещението. Използвайте данните за това помещение за да обозначите севера на жилището. Разположете скицата на дома върху равна повърхност така, че начертаните стени на стаята, в която се намирате да са успоредни на действителните. Поставете компаса върху скицата така, че центровете им да съвпаднат. Въртете компаса, докато магнитната стрелка се изравни с обозначението за север. Отбележете точката върху скицата на жилището и след това начертайте права, която я съединява с центъра. Наложете върху скицата на жилището предварително изготвена върху прозрачна хартия схема на осемте посоки и приравнете центровете им. Забодете центровете с игла. Завъртете схемата на посоките, докато линията, сочеща север върху нея, съвпадне с обозначението за магнитен север на скицата. Сега вече осемте посоки се виждат през прозрачната схема. Можете да ги обозначите с молив върху скицата на жилището и да съедините съответните точки с центъра. Различните школи на фън шуй чертаят схемата на осемте посоки по различен начин. Някои я разделят на 8 части по 45 градуса, а други – на 4 части от по 30 градуса и четири части от по 60 градуса, при което осемте посоки се синхронизират с дванадесетте символични животни от китайската астрология.

Понякога измерването на посоките на света вътре в жилището може да се окаже доста трудно заради отклоненията, които дава компаса. За да се убедите, че сте работили правилно можете да повторите измерванията на вън.

Вторият метод се използва преди всичко когато се съставя карта на летящите звезди. Разделете скицата на дома си на 9 равни части। Ако имате остъклени балкони ги включете към площта на жилището। Ако жилището ви има Г- или П-образна форма, преди да го разделите на части е необходимо да го до начертаете до получаването на правилна правоъгълна или квадратна форма.







След това измерете направлението на входната врата или фасадата и го нанесете върху скицата। Ползвайки този сектор за отправна точка нанесете останалите посоки, както следват по часовниковата стрелка।


Shoshi

Няма коментари:

Сътрудници

На този имейл адрес може да се свържете с консултант:

sashkavel@abv.bg