13 ноември, 2014

ФЪН ШУЙ В ПОМОЩ НА БИЗНЕСА


Сложната обстановка в България, поради която всичко се случва изключително трудно, ни кара да търсим всевъзможни методи да облекчим положението си. Един от тях е фън шуй. Има някои не много сложни правила за бизнеса, с които бихте могли да се съобразите. Е, не толкова прости, като „зеленото е цветът на парите“, но за това пък действително работещи техники.
Винаги започваме избора на офис от гледна точка на околната среда. Особено внимателни трябва да бъдете, ако терена не е равен, а има ясно изразен наклон. Ако, заставайки с гръб към помещението, което смятате да купите или да наемете, има силен наклон в дясно, то ще ви бъде трудно да задържите парите си. Непрекъснато ще възникват непредвидени разходи. В същото време, ако има прекалено висока сграда от дясната ви страна, ще изпитвате трудности в борбата с конкурентите. Силен наклон в ляво също не е добре, особено ако за бизнеса ви от първостепенно значение е добрата репутация или подкрепата на влиятелни хора. Също така, добре е да имате повишение в тила и понижение пред фасадата. Хубаво е да намерите баланс на всички нива – наклон на терена, височина, дължина на сградите и т.н.
Следват улиците. Ако улицата прави завой, добре е офисът ви да се намира от вътрешната страна, т.е. да бъде „прегърнат“, а не „отблъснат“. Същото се отнася и ако сградата се намира в близост до река. Нейното влияние дори е още по-силно. Избирайте си офиса така, че колите минаващи по улицата пред него да не се движат много бързо, в близост да има светофар, пешеходна пътека или друго средство, което ги кара да намалят скоростта. Не трябва енергията да „прелита“ покрай вас.
Формата на офиса също оказва влияние на бизнеса. Не винаги липсата на някой сектор е от решаващо значение, но ако нямате необходимите познания да определите това, търсете правилна форма. Има вероятност в отсъстващия сектор да попада процъфтяваща парична енергия и тогава ще ви бъде трудно да печелите пари. При всички положения не трябва да липсва северозападния сектор, защото това е сектора на директора, на шефа. Ако северозападния сектор е изрязан или в него попада тоалетна, бизнесът трудно ще просперира. Не са препоръчителни прекалено сложните и объркани форми, както и кръглите сгради и стаи.
Много важно е направлението на фасадата на офиса (магазина, заведението). То трябва да поддържа сферата на бизнеса. Примерно рекламната дейност е елемент огън, следователно фасадата трябва да е на изток, югоизток (дърво) или юг (огън).
Във фън шуй има понятие натална карта. Това са тези енергии, които помещението получава в зависимост от годината на построяване и началото на неговата експлоатация. Изхождайки от тази карта, на входната врата задължително трябва да има съвременна парична звезда. Има случаи, в които може да се пренебрегне наталната карта и да се вземат под внимание единствено годишните звезди. Това можете да направите ако не купувате помещението, а го наемате. Годишните енергии се различават от основните по това, че са краткотрайни, но много силни и започват да действат веднага с настъпването на съответната година.
Ако имате стабилен бизнес и искате плавно и систематично да продължите да го развивате и разширявате може да използвате годишните енергии, които са силни и процъфтяващи за съответния период. Неприятното на този метод е, че те са в три последователни години и след това ще се наложи отново да търсите друг офис. През 2015г. примерно, може да търсите офиси с входна врата на изток. В този случай, през 2017г. ще бъде пика на вашето процъфтяване и следващата година ще трябва да се преместите на ново място. Ако ви е необходим силен старт, то избора на офис с входна врата на север през 2015г ще ви осигури мощна подкрепа. Недейте да оставате обаче в този офис и през 2016г, защото вече няма да можете да се радвате на подкрепата на хубавата годишна енергия, а има вероятност да се окажете в много неприятна ситуация. Ако започвате бизнес през 2015г., в никакъв случай не се нанасяйте в офис с входна врата в западния сектор. Вероятността да фалирате е твърде голяма.
Пред входната врата трябва да има достатъчно пространство, където да може да се „събира“ енергията, преди да влезе в сградата. Непосредствено пред врата не трябва да има дърво или стълб. В близкия периметър не трябва да се виждат разрушени сгради, изсъхнали дървета. И на края любимите на всички чистота и красота. От форумите оставам с впечатление, че хората, които се опитват да приложат законите на фън шуй в дома си, се отдават предимно на почистване и подреждане. Да, редът и чистотата са хубаво нещо, но както виждате фън шуй се занимава с други неща. И все пак една красиво оформена входната врата, която привлича погледа е за предпочитане пред неугледната и разнебитената.
От вътрешната планировка най-важно е местоположението на кабинета на шефа, бюрото му, и касовият апарат. Тук общи препоръки не мога да дам, защото се изхожда от наталната карта на конкретното помещение, както и от конкретните хора обитаващи офиса.  
В общи линии това е всичко. Не ви трябват жаби, чанове или дърво на парите. Внимавайте обаче с активатори, като свещи, фонтани, вентилатори или мобили. Ако знаете как да ги използвате те ще ви донесат успешни проекти, нови клиенти, печалба и просперитет. Но сложени на неправилното място в неподходящото време могат да предизвикат обратен ефект.
 
Сашка Величкова

Няма коментари:

Сътрудници

На този имейл адрес може да се свържете с консултант:

sashkavel@abv.bg